Coraz większa grupa społeczeństwa zaczyna dostrzegać bardzo duży wpływ żywienia oraz dostarczania substancji odżywczych na zdrowie fizyczne, psychiczne, a także wygląd zewnętrzny. Duża część osób diametralnie zmienia swoją dotychczasową relację z żywieniem i decyduje się na porzucenie szkodliwych nawyków. Takie działanie skutkuje znaczną poprawą ogólnej kondycji i funkcjonowania organizmu, dzięki dostarczeniu do niego cennych dla zdrowia witamin, minerałów oraz związków chemicznych wraz z pożywieniem. Szczególną grupą substancji, które dobroczynnie wpływają na działanie ustroju człowieka są antyoksydanty. Przyjmowanie najlepszych produktów bogatych w antyoksydanty oraz ich suplementacja chroni przed przedwczesnym starzeniem się, a także rozwojem nowotworów i innych, groźnych chorób cywilizacyjnych. Co to są antyoksydanty? Jakie naturalne, najsilniejsze antyoksydanty warto włączyć do swojej diety?
Antyoksydant- co to jest?
Stres oksydacyjny czy niekorzystne działanie wolnych rodników są hasłami, z które coraz częściej docierają do społeczeństwa z różnych przekaźników medialnych. Wolne rodniki są atomami, jonami lub cząsteczkami, które zgodnie z najnowszą wiedzą medyczną posiadają budowę pomniejszoną o jeden elektron. Oznacza to, że są niesparowane, a ich działanie w organizmie polega na szukaniu brakującego elektronu. Wolne rodniki są wyjątkowo aktywnymi atomami tlenowymi, które posiadają zdolność do poruszania się po całym organizmie. Ich głównym działaniem jest atakowanie białek oraz DNA komórek, co wpływa na zakłócenie ich budowy, czego konsekwencją jest przyspieszone starzenie się organizmu lub rozwój chorób nowotworowych.
Naturalne antyoksydanty są wyjątkową grupą związków, która zamiennie nazywana jest przeciwutleniaczami lub antyutleniaczami. W rzeczywistości, antyoksydanty są związki chemicznymi, których rolą jest neutralizowanie lub zmniejszanie ilości wolnych rodników w ustroju człowieka. Antyoksydanty w żywności lub kosmetykach są niezbędne do zapobiegania powstawania niebezpiecznych dla zdrowia fizycznego i psychicznego uszkodzeń komórkowych, które szkodliwie wpływają na organizm człowieka.
Obecne, antyoksydanty dzieli się na dwie, najważniejsze grupy:
- antyoksydanty endogenne – to enzymy będące naturalnymi, najsilniejszymi antyoksydantami, które naturalnie znajdują się w komórkach ustroju człowieka,
- antyoksydanty egzogenne – to antyoksydanty dostarczane do organizmu z zewnątrz, czyli wraz z pożywieniem lub w postaci suplementu diety.
Naturalne, wartościowe antyoksydanty są bardzo ważne dla zachowania zdrowia fizycznego, a także młodzieńczego wyglądu. Ich działanie opiera się na zapobieganiu uszkodzeń komórkowych, które są początkiem rozwoju chorób cywilizacyjnych oraz przyspieszenia starzenia się organizmu. Zetknięcie się wolnego rodnika z antyoksydantem niesie wiele korzyści dla organizmu, a najważniejszym z nich jest przekazanie przez przeciwutleniacz swojego elektronu do wolnego rodnika. Dzięki temu, jego wpływ na organizm zostaje zneutralizowany, a ustrój ma szansę wydalić go w naturalny sposób.
Najważniejsze antyoksydanty – rola przeciwutleniaczy w organizmie człowieka
Nadmiar wolnych rodników, swobodnie krążących po organizmie człowieka jest bardzo niebezpieczny dla zdrowia, ale też wyglądu zewnętrznego. Wolne rodniki biorą bardzo duży udział w rozwoju groźnych chorób cywilizacyjnych, dlatego antyoksydanty w pożywieniu dostarczane do ustroju odgrywają bardzo ważną rolę prozdrowotną.
Przeciwutleniacze są związkami chemicznymi o szerokim spektrum działania, a najważniejszymi ich właściwościami są:
- neutralizowanie i usuwanie szkodliwych, wolnych rodników
- wpływ na poprawę higieny snu i całościowej nocnej regeneracji ustroju
- wspomaganie funkcjonowania układu oddechowego
- prozdrowotny wpływ na pracę narządu wzroku, zapobieganie rozwijaniu się wad widzenia
- pomoc w utrzymaniu prawidłowej masy ciała, ochrona przed rozwojem otyłości i nadwagi
- ochronne działanie na najważniejsze narządy układu pokarmowego, do których zalicza się wątrobę i trzustkę
- redukowanie niebezpiecznych dla zębów bakterii próchnicy
- usprawnienie działania układu immunologicznego, wpływającego na odporność
- wpływ na usprawnienie funkcjonowania układu nerwowego
- poprawa funkcjonowania i wydolności nerek
- ochrona układu rozrodczego
- wpływ na spowolnienie procesów, które odpowiadają za starzenie się skóry
Najsilniejsze antyoksydanty, zawarte w pożywieniu mają rzeczywisty wpływ na kondycję organizmu. W przypadku posiadanego zaburzenia wchłaniania lub stosowania ubogiej diety doskonałym rozwiązaniem jest stosowanie antyoksydantów w tabletkach, czyli w postaci suplementu diety.
Najważniejsze antyoksydanty – przeciwutleniacze w żywności oraz w tabletkach
Bogactwo antyoksydantów znajduje się przede wszystkim w pożywieniu, czyli warzywach i owocach. Ich obecność zauważalna jest również w tak zwanych superfoods, które wykazują wysoką biozgodność z organizmem człowieka.
Naturalnymi, najsilniejszymi antyoksydantami egzogennymi są:
- substancje witaminowe, do których z pewnością można zaliczyć witaminę A, E oraz C – ich działanie na wolne rodniki prowadzi do ich szybkiej neutralizacji, dlatego warto szczególnie zadbać o ich podaż w diecie lub suplementację
- sole mineralne oraz minerały, zwłaszcza cenny dla zdrowia selen, cynk oraz magnez – ich niedobór można łatwo uzupełnić odpowiednim substytutem diety w tabletkach, dzięki czemu łagodzenie działania wolnych rodników jest zauważalne w krótkim czasie
- związki chemiczne, takie jak ksantofile, które obecne są przede wszystkim w warzywach zielonych,
- karetonoidy oraz beta-karoten
- flawonoidy, które naturalnie występują w przyrodzie i pełnią rolę barwików roślin, warzyw i owoców,
- betalaina, która jest naturalnym antyoksydantem, barwiącym warzywa na czerwono
- koenzym Q10, który należy do antyoksydantów produkowanych samoistnie w organizmie, niemniej jednak warto uzupełniać jego ilość w diecie
Produkty bogate w antyoksydanty powinny być częścią zdrowej, zbilansowanej diety. Antyoksydanty w żywności są bardzo łatwo przyswajane, dzięki czemu ich działanie jest bardzo efektywne. W przypadku stosowania ubogiej w warzywa i owoce diety warto włączyć do swojej rutyny antyoksydanty w tabletkach, które uzupełnią ich podaż w ustroju.
Antyoksydanty w kosmetykach – co warto wiedzieć?
Starzenie się skóry jest naturalnym, fizjologicznym procesem. Zmniejszenie jędrności skóry, obniżenie jej napięcia oraz uwidocznienie się zmarszczek związane jest z zmianami w funkcjonowaniu fibroblastów – komórek odpowiedzialnych za produkcję włókien kolagenu i elastyny, które są swoistym rusztowaniem dla skóry. Głównym czynnikiem, który przyspiesza proces starzenia się komórek skóry, a także włosów i paznokci są właśnie wolne rodniki.
Sposobem na ich redukcję, a także zapobieganie przedwczesnemu pojawianiu się zmarszczek jest stosowanie antyoksydantów w kosmetykach. Produkty kosmetyczne, bogate w antyoksydanty najczęściej zawierają witaminy A, C, E oraz koenzym Q10, które prowadzą do hamowania tempa pogłębiania się zmarszczek. Dodatkowo, kosmetyki z antyoksydantami wykazują silne działanie przeciwzapalne oraz ochraniające przed szkodliwym działanie promieniowania słonecznego.
Antyoksydanty to silne związki chemiczne, które charakteryzują się szerokim spektrum działania. Ich najważniejszą właściwością dla organizmu człowieka jest zwalczanie i neutralizowanie niebezpiecznych wolnych rodników, dzięki czemu możliwe jest zachowanie zdrowia fizycznego i ochranianie komórek ustroju przed degradacją.