1. Jogurtowe placuszki
Składniki:
- 2 jajka
- 60g jogurtu naturalnego
- 50g mąki pszennej
- 4g proszku do pieczenia
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 3g oleju do smażenia
- cukier puder lub zdrowy zamiennik cukru do posypania placuszków
Przygotowanie:
- Do miski wbijamy jajka, wlewamy jogurt naturalny i za pomocą trzepaczki mieszamy.
- Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i odrobinę aromatu waniliowego.
- Całość ponownie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowane ciasto wlewamy na patelnie tworząc placuszki.
- Smażymy je na wybranym oleju do smażenia, na małym ogniu z dwóch stron pod przykryciem.
- Placuszki na koniec posypujemy wybranym słodkim proszkiem 🙂
2. Domowe bułeczki – muffiny
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 100 g ciepłego mleka 0,5%
- 100 g cieplej wody
- 6g cukru
- 6g drożdży instant
- 15g oleju do smażenia, najlepiej zastosować zdrowe tłuszcze
- trochę maki kukurydzianej lub kaszy manny do obtoczenia
- 6g soli
Przygotowanie:
- Do miski wsypujemy mąkę, cukier, drożdże, sól oraz wlewamy ciepłe mleko, wodę i olej. Całość mieszamy i zagniatamy ok 10 min, czyli wyrabiamy ciasto.
- Ciasto wkładamy do wysokiej miski, zakrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5h ,aby urosło.
- Po tym czasie wycinamy koła o grubości 1 cm koła (powinno wyjść 6) można zrobić to za pomocą dużego kubka/szklanki. Wykładamy na blaszkę zakrywamy ściereczką i odstawiamy na 1h.
- Po wyrośnięciu bułeczki obtaczamy w odrobinie manny lub mąki kukurydzianej
- Bułki smażymy na suchej rozgrzanej patelni (na średnim lub małym ogniu, aby się nie spaliły) z dwóch stron po kilka minut do zarumienienia. Następnie studzimy i kroimy na pół i ponownie przypiekamy na patelni bułki od środka.
- Tak przygotowane muffiny przekrajamy na pół i dodając swoje ulubione składniki tworzymy kanapki, idealne do lunchboxa.
3. Pizza twarogowa
Składniki:
- Spód:
- 1 jajko
- 80g twarogu chudego
- 75g mąki pszennej
- sól
- pieprz
- 4g proszku do pieczenia
- Sos:
- 30g passaty pomidorowej
- oregano
- Dodatki
- ulubiony ser
- reszta składników to oczywiście dowolność, na koniec dobrze też dodać liście bazylii
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na spód wkładamy do miski i ugniatamy.
- Powstałą masę wykładamy na papier do pieczenia i formujemy pizze za pomocą namoczonych w wodzie dłoni.
- Pieczemy w 180° w trybie góra-dół przez ok 15 -17 min.
- Wyciągamy blaszkę z pizzą z piekarnika i wykładamy sos, ser oraz wybrane dodatki.
- Wkładamy ponownie do piekarnika na ok 5 min.
Źródło przepisów: https://www.instagram.com/natalia_lichwala/.