DietaPrzepisy i dieta

3 szybkie przepisy na lunch do pracy

1. Jogurtowe placuszki

Składniki:

  • 2 jajka
  • 60g jogurtu naturalnego
  • 50g mąki pszennej
  • 4g proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 3g oleju do smażenia
  • cukier puder lub zdrowy zamiennik cukru do posypania placuszków

Przygotowanie:

  1. Do miski wbijamy jajka, wlewamy jogurt naturalny i za pomocą trzepaczki mieszamy.
  2. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i odrobinę aromatu waniliowego.
  3. Całość ponownie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowane ciasto wlewamy na patelnie tworząc placuszki.
  4. Smażymy je na wybranym oleju do smażenia, na małym ogniu z dwóch stron pod przykryciem.
  5. Placuszki na koniec posypujemy wybranym słodkim proszkiem 🙂
Placuszki jeszcze przed posypaniem cukrem pudrem.

2. Domowe bułeczki – muffiny

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g ciepłego mleka 0,5%
  • 100 g cieplej wody
  • 6g cukru
  • 6g drożdży instant
  • 15g oleju do smażenia, najlepiej zastosować zdrowe tłuszcze
  • trochę maki kukurydzianej lub kaszy manny do obtoczenia
  • 6g soli

Przygotowanie:

  1. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, drożdże, sól oraz wlewamy ciepłe mleko, wodę i olej. Całość mieszamy i zagniatamy ok 10 min, czyli wyrabiamy ciasto.
  2. Ciasto wkładamy do wysokiej miski, zakrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5h ,aby urosło.
  3. Po tym czasie wycinamy koła o grubości 1 cm koła (powinno wyjść 6) można zrobić to za pomocą dużego kubka/szklanki. Wykładamy na blaszkę zakrywamy ściereczką i odstawiamy na 1h.
  4. Po wyrośnięciu bułeczki obtaczamy w odrobinie manny lub mąki kukurydzianej
  5. Bułki smażymy na suchej rozgrzanej patelni (na średnim lub małym ogniu, aby się nie spaliły) z dwóch stron po kilka minut do zarumienienia. Następnie studzimy i kroimy na pół i ponownie przypiekamy na patelni bułki od środka.
  6. Tak przygotowane muffiny przekrajamy na pół i dodając swoje ulubione składniki tworzymy kanapki, idealne do lunchboxa.
Domowe muffiny to idealna baza do stworzenia przepysznych kanapek, w sam raz do lunchboxa.

3. Pizza twarogowa

Składniki:

  • Spód:
    • 1 jajko
    • 80g twarogu chudego
    • 75g mąki pszennej
    • sól
    • pieprz
    • 4g proszku do pieczenia
  • Sos:
    • 30g passaty pomidorowej
    • oregano
  • Dodatki
    • ulubiony ser
    • reszta składników to oczywiście dowolność, na koniec dobrze też dodać liście bazylii

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na spód wkładamy do miski i ugniatamy.
  2. Powstałą masę wykładamy na papier do pieczenia i formujemy pizze za pomocą namoczonych w wodzie dłoni.
  3. Pieczemy w 180° w trybie góra-dół przez ok 15 -17 min.
  4. Wyciągamy blaszkę z pizzą z piekarnika i wykładamy sos, ser oraz wybrane dodatki.
  5. Wkładamy ponownie do piekarnika na ok 5 min.
Po wyciągnięciu pizzy z piekarnika dobrze jest dodać listki bazylii.

Źródło przepisów: https://www.instagram.com/natalia_lichwala/.

Promaker Isolate Odżywka Białkowa