Białko serwatkowe jest najważniejszym suplementem w diecie każdego sportowca. Białko serwatkowe składa się z aminokwasów co nie tylko w pełni zaspakaja zapotrzebowanie organizmu ale także maksymalnie regeneruje mięśnie. Białko serwatkowe jest także idealne przy redukcji ze względu na to iż nie jest to związek energetyczny wiec nasz organizm nadmiaru nie odkłada w formie tkanki tłuszczowej, a wręcz przeciwnie, zużywa dużo kalorii by takie białko przetrawić co za tym idzie wszelkie diety wysoko białkowe są oparte na właśnie tej tezie.
Odżywka białkowa FORMOTIVA MUSCLE BRICK ISOLATE 2000 g
Nie wszystkie białka serwatkowe są jednak takiej samej jakości. Wielu producentów suplementów diety manipuluje składnikami tak by dane białko miało więcej białka w białko lecz jego wartość biologiczna jest na gorszym poziomie niż konkurencji która tego nie robi. W związku z faktem iż jest wiele firm najczęściej tych najtańszych, która bazuje na niewiedzy klienta i komponuje tak aminogram by na pierwszy rzut oka był dobry składowo, lecz jednak tak nie jest.
Poniżej poddaliśmy ocenie oraz analizie składu różnego rodzaju białka i poniżej wypisaliśmy najlepsze. Pamiętajcie, iż niekiedy nie opłaca się kupować białek które są „doprawione” glicyna czy innymi aminokwasami które zawyżają ilość białka.
MUSCLE BRICK ISOLATE to najwyższej jakości preparat białkowy. Zawarty w preparacie izolat białka serwatkowego uzyskiwany jest w wieloetapowym procesie mikrofiltracji serwatki mleka z przepływem krzyżowym. Zachodzi on w niskiej temperaturze i bez udziału czynników chemicznych. Dzięki temu proteiny serwatkowe zachowują pełną strukturę i funkcjonalność, a finalny produkt charakteryzuje się wyjątkowo niską zawartością cukru, tłuszczu i laktozy.
MUSCLE BRICK ISOLATE został wzbogacony o L-glutaminę oraz witaminę B6, która przyczynia się do prawidłowego metabolizmu białka. MUSCLE BRICK ISOLATE to specjalistyczny suplement przeznaczony dla osób wykazujących zwiększone zapotrzebowanie na pełnowartościowe białko, w szczególności sportowców.
SKŁAD
(chocolate) Składniki: Izolat białka serwatkowego (WPI 90 instant); aromaty (czekoladowy, śmietankowy); kakao naturalne; L-glutamina; substancje zagęszczające: guma ksantanowa, guma arabska, substancje słodzące: acesulfam K oraz sukraloza; chlorowodorek pirydoksyny.
(vanilla ice) Składniki: Izolat białka serwatkowego (WPI 90 instant); aromaty (waniliowy, waniliowo–śmietankowy, śmietankowy); L-glutamina; substancje zagęszczające: guma ksantanowa, guma arabska, substancje słodzące: acesulfam K oraz sukraloza; chlorowodorek pirydoksyny.
(cookies&cream) Składniki: Izolat białka serwatkowego (WPI 90 instant); aromaty (ciasteczkowy, karmelowy, śmietankowy); L-glutamina; substancje zagęszczające: guma ksantanowa, guma arabska; substancje słodzące: acesulfam K oraz sukraloza; barwniki: brąz HT, żółcień chinolinowa; chlorowodorek pirydoksyny.
WARTOŚCI ODŻYWCZE
1 porcja (25 g) | 100 g | ||
---|---|---|---|
Wartość energetyczna | 395 kJ / 93 kcal | 1580 kJ / 372 kcal | |
Tłuszcz, w tym: | 0,18 g | 0,70 g | |
kwasy tłuszczowe nasycone | 0,05 g | 0,20 g | |
Węglowodany, w tym: | 1,08 g | 4,30 g | |
cukry | 0,50 g | 2,00 g | |
Białko | 21,78 g | 87,10 g | |
Sól | 0,20 g | 0,80 g | |
Witamina B6 | 0,7 mg | 2,8 mg | |
L-glutamina | 0,60 g | 2,40 g | |
Izolat białka serwatkowego | 22,23 g | 88,92 g | |
L-leucyna | 1,93 g | 7,72 g | |
L-izoleucyna | 1,20 g |
|
|
L-walina |
|
4,54 g |