Białko serwatkowe jest najważniejszym suplementem w diecie każdego sportowca. Białko serwatkowe składa się z aminokwasów co nie tylko w pełni zaspakaja zapotrzebowanie organizmu ale także maksymalnie regeneruje mięśnie. Białko serwatkowe jest także idealne przy redukcji ze względu na to iż nie jest to związek energetyczny wiec nasz organizm nadmiaru nie odkłada w formie tkanki tłuszczowej, a wręcz przeciwnie, zużywa dużo kalorii by takie białko przetrawić co za tym idzie wszelkie diety wysoko białkowe są oparte na właśnie tej tezie.
Nie wszystkie białka serwatkowe są jednak takiej samej jakości. Wielu producentów suplementów diety manipuluje składnikami tak by dane białko miało więcej białka w białko lecz jego wartość biologiczna jest na gorszym poziomie niż konkurencji która tego nie robi. W związku z faktem iż jest wiele firm najczęściej tych najtańszych, która bazuje na niewiedzy klienta i komponuje tak aminogram by na pierwszy rzut oka był dobry składowo, lecz jednak tak nie jest. Poniżej poddaliśmy ocenie oraz analizie składu różnego rodzaju białka i poniżej wypisaliśmy najlepsze. Pamiętajcie, iż niekiedy nie opłaca się kupować białek które są „doprawione” glicyna czy innymi aminokwasami które zawyżają ilość białka.
OLIMP Pure Whey Isolate 95 jest najwyższej jakości, wolnym od laktozy, czystym izolatem białek serwatkowych (WPI), wzbogaconym kompleksem witamin i składników mineralnych, zapewniających prawidłowy przebieg procesów metabolicznych przy zwiększonym wysiłku fizycznym i zwiększonym spożyciu białek. Izolaty białek serwatkowych charakteryzują się najwyższą wartością odżywczą i aktywnością anaboliczną spośród wszystkich białek pokarmowych. Pozyskiwane białka w procesie mikrofiltracji CFM , nie denaturowane, zachowują pełną strukturę i aktywność funkcjonalnych białek serwatkowych – beta laktoglobuliny, alfa laktoalbuminy, immunoglobuliny, albuminy osocza, laktoferyny, laktotransferyny, ceruloplazminy, fosfoglikoproteiny, proteazy i peptonów.
Odżywka białkowa OLIMP Pure Whey Isolate 95 600g folia zip
Wysoka wartość odżywcza i aktywność anaboliczna sprawiają, że izolowane białka serwatkowe uznano za najwartościowsze źródło białka pokarmowego dla sportowców wyczynowych i osób aktywnych ruchowo. Wysoką wartość odżywczą zawdzięczają najwyższej, możliwej przyswajalności, warunkowanej idealną rozpuszczalnością i korzystnym ciśnieniem osmotycznym nie denaturowanych białek oraz optymalnym proporcjom aminokwasów egzo- i endogennych z wyjątkowo wysokim udziałem aminokwasów rozgałęzionych (BCAA) i glutaminy. Na wysoką aktywność anaboliczną, oprócz wysokiej wartości odżywczej, wpływają cechy metaboliczne całych białek serwatkowych oraz powstających w efekcie ich przemian peptydów i mikropeptydów. Substancje te działają podobnie do peptydowych, anabolicznych czynników wzrostowych. Ułatwiają transport aminokwasów do komórek mięśniowych i stymulują anabolizm. Tworzą barierę antyoksydacyjną. Stabilizują lizosomy i hamują aktywność katabolicznych enzymów lizosomalnych.
Firma sprawdzona, jedyna w Polsce która posiada swoje laboratoria.
Dostępne smaki: czekoladowy, czekoladowo-miętowy, truskawkowy, waniliowy, bananowy
97,5% izolat białek serwatkowych, aromaty, kwas jabłkowy – regulator kwasowości, guma ksantanowa, karboksymetyloceluloza – zagęstniki, acesulfam K, sukraloza – substancje słodzące, witaminy (kwas L-askorbinowy – wit. C, octan dl-α-tokoferylu – wit. E, nikotynamid – niacyna, D-biotyna, octan retinylu – wit. A, D-pantotenian wapnia – kwas pantotenowy, chlorowodorek pirydoksyny – wit. B6, cholekalcyferol – wit. D, kwas pteroilomonoglutaminowy – folian, monoazotan tiaminy – wit. B1, ryboflawina – wit. B2, cyjanokobalamina – wit. B12), barwniki: koszenila (dla smaku truskawkowego, truskawkowo-kiwi, wiśniowego, wiśniowo-bananowego), E150c (dla smaku toffi, czekoladowego, ice coffee, kawowego, capucino, orzecha laskowego).
Wartość odżywcza | na 100g |
1 porcja (30g) |
Wartość energetyczna | 1466 kJ/ 350,7 kcal 1496 kJ/ 357,9 kcal’ |
440,1 kJ/ 105,3 kcal 447,7 kJ/ 107,1 kcal’ |
Białko |
86 g | 25,8 g |
Węglowodany |
1 g | 0,3 g |
w tym cukry |
1 g | 0,3 g |
Tłuszcz |
0,3 g (1,1 g’) | 0,1 g (0,3 g’) |
w tym nasycone kwasy tłuszczowe |
0,1 g (0,3 g’) | 0,1 g (0,3 g’) |
Błonnik pokarmowy |
0 g | 0 g |
Sód |
<0,3 g | <0,1 g |
Aminogram wzorcowy # | ||
Aminokwasy | na 100 g |
1 porcja (30g) |
łącznie: |
87000 mg | 26100 mg |
w tym: | ||
L-kwas glutaminowy |
14985 mg | 4496 mg |
*/**L-leucyna |
9278 mg | 2783 mg |
L-kwas asparaginowy |
9018 mg | 2705 mg |
*L-lizyna |
9885 mg | 2966 mg |
L-prolina |
4682 mg | 1405 mg |
*/**L-walina |
4769 mg | 1431 mg |
*/**L-izoleucyna |
5288 mg | 1587 mg |
*L-treonina |
5463 mg | 1639 mg |
L-alanina |
4422 mg | 1327 mg |
L-seryna |
3729 mg | 1119 mg |
*/***L-fenyloalanina | 2601 mg | 780 mg |
***L-tyrozyna |
2515 mg | 754 mg |
L-arginina |
1994 mg | 598 mg |
L-glicyna |
1474 mg | 442 mg |
*L-metionina |
1908 mg | 572 mg |
L-histydyna |
1474 mg | 442 mg |
L-cysteina |
2168 mg | 650 mg |
*/***L-tryptofan |
1041 mg | 312 mg |
‘ Wartości dla smaku czekoladowego.
# Wartości aminogramu mogą podlegać biologicznym wahaniom typowym dla produktów naturalnych.
* aminokwasy egzogenne
** aminokwasy rozgałęzione
*** aminokwasy aromatyczne
Sposób użycia: 1–3 porcji dziennie (rano po przebudzeniu, między posiłkami, po treningu oraz przed snem). 1 porcję (30 g – 90 jednostek = 3 miarki lub 5,5 płaskich łyżek stołowych) rozpuścić w º100 ml wody.
° Ilość sugerowana przez Olimp. W zależności od preferencji, rozpuścić w ilości 100-200 ml wody.