Wiosna to jedna z czterech pór roku w przyrodzie, w strefie klimatu umiarkowanego. Pora roku ta znana jest przede wszystkim z letnich dni oraz umiarkowanych opadów deszczu, zazwyczaj są one ograniczone, co nie oznacza jednak, że niewykluczone jest pojawianie się ich. W końcu pogoda lubi się zmieniać i płatać nam figle. W tym artykule wspomnimy trochę o wiośnie, ale tematem przewodnim będzie przepis na szybką sałatkę owocową, z którą przywitamy tę porę roku. Wiosna wg kalendarzowej definicji zaczyna się między 21, a 22 marca. Podczas wiosny dzienna pora dnia jest dłuższa, a pora nocna krótsza.
Pierwszy dzień wiosny obchodzony jest w dniu równonocy wiosennej, który najczęściej przypada na 21 marca, dnia poprzedniego lub następnego, w zależności, gdzie jest obserwowany. W starożytnej Mezopotamii z okazji początku wiosny obchodzono święto związane ze zbiorami zbóż, a uroczystość tę nazywano “Akitu”. W Polsce natomiast, gdzie głoszona jest religia chrześcijańska, obchodzona jest niebawem Wielkanoc.
Wiosną wszystkie organizmy, które zasypiały na zimę, budzą się i rozpoczynają proces rozmnażania. Natomiast rośliny budzą się do życia, zaczynają kwitnąć i rozwijając swoje liście. Ogólnie mówiąc, wiosna pobudza do życia, po zimowym okresie, jest zarodkiem odnowienia życia wśród roślin i zwierząt. Poniekąd tyczy się to też człowieka. Mimo, że możemy tego nie zauważać, my też budzimy się na nowo do życia. Mamy więcej siły niż w okresie zimowym, jesteśmy bardziej aktywni i chętniej wykonujemy niektóre prace. W okresie zimowym pogoda jest ponura, chłodna, deszczowa, a temperatura często spada poniżej zera. Wpływa to na naszą psychikę, przez co częściej niż zwykle jesteśmy zmęczeni, posiadamy mniej energii oraz chęci na aktywność fizyczną, bądź potrzebujemy po prostu więcej odpoczynku. Jest to z natury normalne i nie ma się czym przejmować. Zaleca się jednak przyjmowanie witaminy D oraz C, które dzięki swoim działaniom podtrzymują nasz organizm ożywiony i bardziej odpornych na zimowe choroby typu przeziębienia.
W powyższym przypadku witamina C skierowana do najmłodszych w żelkach. Witamina C nie tylko zwiększa odporność, ale również przyczynia się do prawidłowego rozwoju dziecka, poprzez dostarczenie najwyższej jakości kwasu l-askorbinowego.
MyVita Witamina D3 2000IU 30ml to suplement prozdrowotny zawierający w sobie witaminę D3. Działa korzystnie na układ odpornościowy. Witamina niezbędna dla najmłodszych, niezastąpiona do prawidłowego rozwoju kości oraz uzębienia u dzieci. Dzięki zażywaniu ww. witaminy nasze samopoczucie będzie lepsze.
Przejdźmy zatem do naszej sałatki… Sałatka owocowa przede wszystkim kojarzy się właśnie z wiosennym okresem, dobrze przygotowana, z odpowiednich składników może być naprawdę pyszna i smakować każdemu, kto tylko jej spróbuje. Dobra sałatka musi także zachowywać odpowiednie wartości odżywcze i witaminy, dlatego taka potrawa, na co dzień powinna zostać dodana do naszego jadłospisu.
Potencjalnymi owocami, które powinny znajdować się w naszej sałatce, są: banany, jasne winogrona, ciemne winogrona, dojrzałe kiwi, dojrzałe mango, orzechy włoskie, lub orzechy pekan, kremowy jogurt naturalny, cukier puder, lub cukier waniliowy (warto go zamienić na np. ksylitol). Oczywiście nie musimy ściśle trzymać się tych konkretnych składników, są to produkty, które zawierają odpowiednie witaminy, jednakże w kuchni warto eksperymentować, co także tyczy się przygotowania naszej sałatki. Każdy inny owoc czy dodatek jest mile widziany, a z pewnością nie zaszkodziłby naszemu daniu. Czas przygotowania takiej sałatki wynosi około dwudziestu minut. Składniki, które zostały podane, tyczą się diety bezglutenowej, wegetariańskiej.
Co do samego przygotowania musimy oczywiście pamiętać o dokładnym umyciu naszych owoców. Przed pokrojeniem należy wszystko dokładnie obrać. Następnie nasze owoce kroimy w kostki i wrzucamy razem do jednej miski. Po tym dodajemy jogurt, łyżeczkę cukru pudru , bądź cukru waniliowego (można zamienić na zdrową odmianę cukru np. ksylitol). Wszystko to mieszamy, na koniec posypujemy orzechami, które nadadzą naszej owocowej sałatce jeszcze lepszego wyglądu.
Ksylitol doskonale zastąpi tradycyjny biały cukier. Dodatkowo nie podnosi poziomu glukozy we krwi w takim stopniu co zwykły cukier, zawiera 14-krotnie niższy indeks glikemiczny. Doskonały do kawy, ciast, deserów i innych kulinarnych pyszności.
Prosty i szybki przepis na przygotowanie smacznej wiosennej sałatki dla całej rodziny. Niech będzie on motywacją do częstego przygotowywania tego typu dań.