Suplementy naturalne

Spirulina – czym jest, na co pomaga?

Algi wyróżniają się licznymi składnikami odżywczymi i budulcowymi, w konsekwencji wykorzystywane są powszechnie nie tylko w medycynie, ale również w kosmetyce. Często stosowane są podczas wspomagania diety i do wspierania wielu schorzeń. Czym jest spirulina? W jakich sytuacjach może okazać pomocna? Z czym nie powinniśmy jej łączyć? Jaki ma wpływ na odchudzanie? W jaki sposób stosować ten produkt? Jakie skutki uboczne mogą występować? Gdzie dokonać jej zakupu? W celu uzyskania odpowiedzi na te pytania serdecznie zapraszamy do zapoznania się z poniższym artykułem, który z pewnością rozwieje wszelkie wątpliwości czytelników. 

Spirulina to tak naprawdę zielono-niebieskie algi.

Spirulina – co to jest?

Spirulina to nazwa handlowa zielono-niebieskich alg, które znaleźć można w wodach Afryki, Ameryki Południowej i Ameryki Środkowej. Ich cechą charakterystyczną są niewielkie rozmiary, które oscylują w granicach 500 mikrometrów, a także kształt spirali- to właśnie dlatego nazywane są w taki sposób. Odżywiają się dzięki procesowi fotosyntezy. Na potrzeby handlowe pozyskuje się je z wielu krajach, do których zaliczyć możemy chociażby Stany Zjednoczone, Tajlandię, Chiny, Indie, Tajwan. W praktyce spirulina to doskonałe źródło białka, wielu składników mineralnych i witamin.

Spirulina – z czym nie łączyć suplementu?

Spirulina cieszy się coraz większą popularnością. Należy jednak pamiętać, że nie należy łączyć tego suplementu z lekami immunosupresyjnymi. W związku z tym, że tytułowa alga wzmacnia odporność, to działanie leków hamujących odporność immunologiczną może zostać zakłócone. Nie można również stosować połączenia spiruliny z lekami metabolizowanymi przez enzymy CYP450.

Spirulina nie powinna być stosowana przez osoby, które cierpią na fenyloketonurię. Nie należy jej przyjmować również w przypadku zażywania leków, które odpowiedzialne są za regulowanie krzepliwości krwi. Część badań wykazuje również, że ze spiruliny powinny zrezygnować kobiety w ciąży, a także dzieci. 

Spirulina – na co pomaga?

Spirulina posiada wiele właściwości leczniczych i odżywczych, co jest bezpośrednio związane z z bogatym składem chemicznym. Na podstawie wielokrotnych badań wywnioskowano, że algi te są w stanie zapobiec miażdżycy i udarowi mózgu, jednocześnie minimalizowane jest ryzyko wystąpienia cukrzycy i chorób sercowo-naczyniowych. Spirulina wpływa pozytywnie na proces związany z odchudzaniem, bowiem obniżany jest poziom cholesterolu, jednocześnie tkanka tłuszczowa spala się w szybszym tempie.

Ma odtruwające działanie i skutecznie usuwa ciężkie metale z organizmu- to właśnie dlatego jest to jedna z ważniejszych substancji w przypadku zatrucia arsenem. Tytułowa alga zmniejsza stany zapalne, może okazać się pomocna podczas leczenia anemii, skutecznie chroni przed marskością wątroby. Wpływa pozytywnie na odporność naszego organizmu. Udowodniono również, że zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworu, co wiąże się bezpośrednio ze zwiększeniem produkcji przeciwciał.

Spirulina a odchudzanie – co warto wiedzieć?

Spirulina okazuje się być bardzo pomocna w odchudzaniu. Okazuje się bowiem, że wspomaga procesy trawienne i metaboliczne. Co godne podkreślenia, w znaczącym stopniu ułatwia stosowanie diety. Wiąże się to z zawartością fenyloalaniny- odpowiedzialna jest za zmniejszenie apetytu.

Znajdujący się w składzie błonnik tworzy pewnego rodzaju barierę dla jelit, czego konsekwencją jest ograniczenie wchłaniania tłuszczów i cukrów. W ten sposób możliwe jest efektywne normalizowanie poziomu glukozy we krwi, jednocześnie obniżany jest poziom cholesterolu. Warto podkreślić, że spirulina pozytywnie wpływa na przemianę materii, w wyniku czego odchudzanie jest procesem znacznie mniej problematyczne. Jest to doskonały dodatek do diety redukcyjnej, działa w sposób detoksykujący.

Spirulina – jak stosować ten produkt?

Wiele osób zastanawia się, jak należy stosować spirulinę. Otóż tego typu suplementy należy dawkować zgodnie z informacjami, które podaje producent. Kiedy zdecydujemy się na algi w formie kapsułek, wówczas najczęściej zażywane są trzy razy w ciągu dnia. Nieco inaczej wygląda to w przypadku spiruliny w proszku. Zalecane jest rozpuszczanie jednej łyżeczki proszku w szklance soku z limonki.

W praktyce dawka spiruliny w każdym przypadku będzie nieco inna- jest to zależne od tego, w jakim celu ją stosujemy. Przykładowo jeśli zależy nam na zwiększeniu wytrzymałości mięśniowej i siły, to zaleca się stosowanie od 2 do 7,5 gramów dziennie, w zależności od masy ciała. W sytuacji, gdy zależy nam na walce z podwyższonym cholesterolem, za skuteczną dawkę uznaję się od 1 do 8 gramów w ciągu dnia. W celu obniżenia ciśnienia krwi wystarczająca będzie dawka od 3,5 do 4,5 spiruliny.

Spirulina – skutki uboczne, o których warto pamiętać

O ile spożywanie spiruliny jest bardzo korzystne dla organizmu, to kluczowe jest jednak to, aby stosować suplementy jedynie najwyższej jakości. W przeciwnym wypadku musimy liczyć się z tym, że może występować wiele skutków ubocznych. Jeśli suplement jest zanieczyszczony, to osoba zażywająca musi liczyć się z uszkodzeniem wątroby, nudnościami, pragnieniem, bólem brzucha, wymiotami, szybkim biciem serca. W skrajnych przypadkach miernej jakości spirulina może doprowadzić do wstrząsu, a nawet do śmierci.

Spirulina – gdzie kupić zielono-niebieskie algi?

Część osób prawdopodobnie zastanawia się, gdzie możliwe jest zakupienie spiruliny wysokiej jakości. W praktyce do wyboru mamy trzy możliwości: hipermarkety, apteki i sklepy internetowe. W tym pierwszym przypadku musimy liczyć się z tym, że właściciele dbają przede wszystkim o atrakcyjną cenę, w konsekwencji jakość może pozostawiać wiele do życzenia.

Jeśli chodzi o apteki, to możemy tam zakupić produkty wysokiej jakości. Jednak dla dużych sieci farmaceutycznych z reguły jest to tylko dodatkowe źródło dochodu, w konsekwencji wybór będzie nieco ograniczony.

Dobrym wyborem wydają się być sklepy internetowe- ze względu na liczne kontrole tego typu podmioty muszą zadbać o wysoką jakość produktów. 

Promaker Isolate Odżywka Białkowa