Pysznie i zdrowo

Słodziki Zamienniki Cukru

Używasz cukru do herbaty kawy oraz wypieków mam dla Ciebie coś lepszego sprawdź ! Cukier w produktach spożywczych to pułapka, a którą wpadają zarówno dzieci, jak i dorośli. 

Cukier w produktach spożywczych to pułapka, a którą wpadają zarówno dzieci, jak i dorośli. Wszechobecny w napojach, jogurtach i produktach przetworzonych, niestety jest przyczyną wielu chorób cywilizacyjnych. Jego całkowite wyeliminowanie z diety, choć niełatwe, jest jednak możliwe. Nie oznacza to również, że nagle Twoje życie nabierze gorzko-kwaśnego smaku. Jest bowiem kilka substancji, które osłodzą Ci życia. Mowa o słodzikach i zdrowych zamiennikach cukru! Więcej informacji na ich temat, znajdziesz poniżej!

Cukier – "biała śmierć"

Najczęściej spożywany w Polsce cukier produkowany jest z soku z buraków cukrowych, który po wydobyciu jest poddawany chemicznemu "oczyszczaniu". Efektem tego jest powstanie wysokoenergetycznego produktu, zawierającego nawet 400 kcal na każde 100 gram! Okazuje się również, że cukier brązowy, czy trzcinowy wcale nie są od niego zdrowsze, a efekty ich stosowania – takie same. Dlaczego więc jest on tak popularnym dodatkiem do wielu potraw i napoi? Niestety z natury lubimy to, co słodkie. Jest to również źródło łatwo przyswajalnej energii, która przydaje się zwłaszcza na wypadek nagłych spadków energetycznych. Skutki jego używania mogą być jednak opłakane...

Skutki nadużywania cukru

Zastanawiasz się teraz pewnie, dlaczego nie powinno się używać cukru. Od małego wpajano nam, że cukier powoduje próchnicę. To jednak dopiero początek góry lodowej, ponieważ substancja ta przyczynia się do:

  • Problemów z nadwagą i otyłością;
  • Chorób związanych z zaburzeniami gospodarki cukrowej – np. cukrzyca typu 2;
  • Podwyższenia poziomu trójglicerydów, co wpływa na rozwój innych chorób.
  • Obniżenia odporności organizmu;
  • Rozwoju chorób nowotworowych – ze względu na wysoki stopień przetworzenia;
  • Niedożywienia – mimo iż są to puste kalorie, wbrew pozorom  nie odżywiają one organizmu w potrzebne do funkcjonowania witaminy i mikroelementy.

Najgorsze jest jednak to, że cukier uzależnia równie silnie co nikotyna i alkohol. W przeciwieństwie do nich, nadużycie cukru nie jest jednak źle postrzegane w naszym społeczeństwie. Dlatego też w uzależnienie te popada się coraz częściej. Nie bez powodu polskie dzieci tyją najszybciej w całej Europie. Dlaczego cukier uzależnia? Po dostaniu się do krwiobiegu stymuluje produkcję dopaminy oraz serotoniny. Obie te substancje to hormony odpowiedzialne za poczucie szczęścia i spełnienia. To z kolei jest pułapką dla naszego organizmu, ponieważ z czasem ludzki organizm uodparnia się na te substancje i zaczyna domagać się ich więcej. Z tego też powodu ciężko jest zrezygnować z użycia cukru. Na szczęście dla naszego zdrowia są jednak słodziki i zamienniki cukru, które są znacznie zdrowsze.

Słodziki i zamienniki cukru – co to?

Jest to ogół substancji, które skutecznie mogą zastąpić szkodliwy cukier. Są to m.in. półsyntetyczne substancje słodzące, słodziki naturalne, syntetyczne oraz intensywne substancje słodzące, które są podobne w smaku, aczkolwiek znacznie zdrowsze. Obrót nimi jest uregulowany prawnie. Oznacza to, że przed ich wprowadzeniem do sprzedaży, muszą one przejść przez szereg testów i ekspertyz, które udowodnią, iż nie są one szkodliwe. Dlatego też są uważane za zdrową alternatywę cukru – nie są toksyczne ani wysokokaloryczne, a ich spożywanie nie ma negatywnego skutku na nasze zdrowie. Ponadto w świetle coraz to większych cen cukru – są one jego tańszą alternatywą. Przyjrzyjmy się więc im bliżej.

 

Półsyntetyczne zamienniki cukru

Są to substancje, które w niewielkich ilościach występują w wielu roślinach, aczkolwiek mogą być również pozyskiwane chemicznie. Nie wpływa to jednak na fakt, iż są one całkowicie bezpieczne dla naszego organizmu. Należą do nich m.in.:

  • Erytrytol – to naturalny słodzik, który zawiera ok. 70% słodyczy sacharozy. Pozyskuje się go na drodze naturalnej fermentacji. Jego indeks glikemiczny wynosi zero, a jego 100 g to jedynie 20 kcal. W związku z tym jest on znakomitą alternatywą dla osób na diecie.
  • Ksylitol – czyli alkohol cukrowy. Pozyskuje się go z drzewa brzozy. Przypomina cukier, aczkolwiek ma on o ponad 40% mniej kaloryczny – liczy sobie bowiem 240 kcal na każde 100 g. Jego indeks glikemiczny wynosi 8. Spożywany regularnie przyczynia się do zapobiegania zakwaszenia organizmu, sprzyja lepszemu przyswajaniu minerałów, przez co zapobiega chorobom kości. Ma właściwości bakteriobójcze i wzmacnia naturalną odporność organizmu. Skuteczne obniża również łaknienie na słodycze. Ne należy jednak go nadużywać. Zalecane dziennie spożycie to ok. 3 łyżeczek dziennie.

Słodziki pochodzenia naturalnego

Są to związki takie jak m.in. stevia. Są zdrowsze od cukru białego, aczkolwiek znacznie bardziej od niego słodsze. Mimo to nie stanowią one zagrożenia dla człowieka. Wręcz przeciwnie – stevia bardzo często polecana jest dla cukrzyków. Związek ten pochodzi z rośliny o tej samej nazwie, która występuje w Środkowej i Południowej Ameryce. Posiada ona nawet do 300 razy więcej słodyczy od zwykłego cukru, a w dodatku nie ma żadnych kalorii! Jej regularne spożycie wpływa na obniżenie ciśnienia krwi, a dzięki właściwościom przeciwbakteryjnym i grzybobójczym, sprzyja budowaniu odporności organizmu. 

Aromaty słodzone

Jednym z najnowszych odkryć w dziedzinie dietetyki są aromaty słodzone. Nie zawierają one cukrów ani tłuszczów, a dostępne są w formie płynnej. Wystarczy dodać zaledwie jedną ich kroplę, a potrawa lub napój nabierze słodkiego smaku. Do najpopularniejszych należą:

  • Funky flavors – słodzik w płynie dostępny w wielu smakach. Słodzone sukralozą, nie zawierają glutenu i są przeznaczone również dla wegan. 
  • Bolero – to napój w proszku stworzony na bazie stevii i sukralozy. Zawiera kofeinę, taurynę oraz wiele witamin (np. B6 i B12).

W 2015 r. marka Funky Flavours ogłosiła konkurs na stworzenie ciekawych pomysłów podania aromatów słodzących. Na podstawie jego wyników, stworzono aż 50 przepisów, a oto najciekawsze z nich:

Aromaty słodzące Funky Flavours oraz Bolero idealnie sprawdzają się jako dodatek do potraw mięsnych, dań wegetariańsko-wegańskich oraz deserów. Produkty marki Bolero dostępne są także w postaci napojów w proszku, które można użyć np. do zrobienia domowej galaretki w wersji fit lub koktajli proteinowych.

 

Sosy Zero, Dzemy Frużeliny

Kupujemy dżemy i różne konfitury, ponieważ bardzo lubimy dodawać je do różnych posiłków np. naleśników, omletów, ciast oraz kanapek, a także jest używamy jako przekąskę w ciągu dnia.


Dżemy, frużeliny

Dżemy, frużeliny lub przetwory są słodkie i zazwyczaj zawierają dużą ilość cukru, który uzależnia z powodu słodkiego smaku. Dlatego nasz sklep posiada produkty, które są słodkie i nie zawierają cukru, ponieważ dbamy o zdrowie naszych klientów.

Dżemy i przetwory, które posiadamy w naszej ofercie nie zawierają cukru, zatem możemy używać go śmiało bez żadnych wyrzutów sumienia. Zapachy i smaki są przyjemne i smaczne. Dżemy takie możemy również podawać dzieciom, dzięki czemu przyczynimy się do wyrabiania u dzieci zdrowych nawyków żywieniowych i możemy pokazywać im, jak słodko, smacznie i zdrowo można się odżywiać. Innym wyjątkowym produktem, który nie zawiera cukru jest frużelina, która często przypomina wyglądem kisiel, a kto go nie lubi? Również może być dodana do posiłków, ale także smakuje wyjątkowo jako przekąska. Posiadamy rożne smaki, więc każdy znajdzie odpowiedni smak, który najbardziej lubi. Przetwory bez cukru pozwolą nam zadbać o zdrowe odżywianie i uczyć się spożywać produkty, które nie szkodzą naszemu zdrowiu, ponieważ redukują ryzyko chorób i inne dolegliwości zdrowotne. 

Zdrowa żywność jest podstawą do prawidłowego rozwoju i dobrego stanu zdrowia oraz samopoczucia, więc zachęcamy do kupna zdrowych dżemów, frużelin, przetworów, które nie zawierają cukru i będą nadawać się jako pyszny dodatek do różnorodnych posiłków, a także mogą być spożyte jako pyszne przekąski. 



Sosy i Syropy Dietetyczne

Dieta ma to do siebie że może wkraść się w nią monotonnia, poszukujemy wtedy nowych rozwiązań, nowych przepisów czy też dodatków do swoich ulubionych potraw aby urozmaicić posiłki. Wszelkiego rodzaju dodatki w postaci sosów oraz syropów zawierają sporo kalorii oraz niezdrowych dodatków, a Ty dbasz o swoją linie i pilnujesz swojego dziennego spożycia kalorii, ze względu na to nie masz zbyt dużego pola do manewru aby dodać coś extra do swojej diety? . Jest na to rozwiązanie! 



Jako sklep promujący zdrowy tryb życia co nierozłącznie związane jest ze zdrowym odżywianiem posiadamy szeroką ofertę sosów oraz syropów dietetycznych. Są to produkty, które nie zawierają dodatku cukru oraz tłuszczu, są niskokaloryczne dzięki czemu można je z łatwością wkomponować w codzienne posiłki bez konieczności wliczania ich w bilans kaloryczny. Może się wydawać że sosy i syropy, które nie zawierają kalorii nie mają tego samego smaku co tradycyjnie, jednak z naszego doświadczenia wiemy że ich smak jest o wiele lepszy, a ilość wariantów smakowych do wyboru jest przeogromna.



 

Masła Orzechowe z Białkiem, Masła orzechowe Naturalne

Kremy orzechowe z białkiem szturmem zdobyły rzeszę fanów już kilka lat temu, gdy po raz pierwszy zaczęły wchodzić na polski rynek.

 W swoim składzie zawierają orzechy będące źródłem łatwo przyswajalnego białka, w związku z czym polecane są przede wszystkim osobom regularnie trenujących lub zwyczajnie prowadzącym aktywny tryb życia. Dzięki wyzbyciu się ze składu niekorzystnych dla organizmu składników (takich jak olej palmowy, tłuszcze utwardzone, biały cukier, itp.), kremy orzechowe z białkiem Nutlove są o wiele zdrowsze niż ich popularne odpowiedniki. Co więcej, istnieją różne warianty smakowe - zarówno te, w których przeważa smak orzechów, jak również te, w których są one jedynie dodatkiem.

Dlaczego warto spożywać kremy orzechowe z białkiem?

Oprócz wysokiej zawartości białka w kremie, nie znajdują się w nim żadne szkodliwe substancje. Nie zawierają oleju palmowego oraz tłuszczy utwardzonych, natomiast zwykły cukier został zastąpiony maltitolem. W swoim składzie posiadają niską zawartość soli - została dodana jedynie sól himalajska, która jest nie tylko delikatniejsza w smaku, ale jej regularne spożywanie nie ma również aż tak negatywnego wpływu na organizm człowieka, jak sól dodawana do większości produktów tego typu. Niektóre z kremów zawierają także masło shea, które jest bogatym źródłem witamin A i E. Krem jest w pełni bezpieczny dla zębów i przeciwdziała otyłości. Ze względu na fakt, że kremy orzechowe z białkiem występują w wielu wariantach smakowych, każdy ma szansę wybrać odpowiednie dla siebie.

Jakie przykładowe smaki kremów orzechowych są dostępne?

Obecnie, na rynku istnieje co najmniej kilka smaków kremów do smarowania. Fani klasycznego smaku orzechów postawić mogą między innymi na wybór kremu Crispy Hazelnut - z małym dodatkiem płatów białej czekolady. Miłośników czekolady w każdej postaci z pewnością zachwycą takie propozycje, jak White Choco Peanut (połączenie białej czekolady i chrupiących, prażonych orzeszków ziemnych) lub Choco Hazelnut (krem czekoladowy z dodatkiem chrupiących orzechów laskowych). Natomiast osoby uwielbiające smak kokosa koniecznie powinny spróbować Choco Crunch, czyli połączenie kremu kokosowego z chrupiącymi migdałami.

Dla wszystkich uwielbiający masła orzechowe mamy niesamowitą wiadomość! Wcale nie jest szkodliwe, tuczące i niezdrowe, a za to posiada dużo więcej zalet jak wad. Dlatego już dziś warto włączyć je do swojej diety, gdyż są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Z powodzeniem można je spożywać, będąc na diecie odchudzającej.

Masło z orzechów ziemnych 

Udowodniono, że spożywanie masła z orzechów ziemnych w rozsądnych ilościach może przyśpieszać proces spalania tkanki tłuszczowej. Orzechy ziemne są bogactwem wielu cennych składników dla naszego organizmu, dlatego masło wykonane z orzechów ziemnych, jest jak najbardziej rozsądnym wyborem żywieniowym. 

  • Orzechy ziemne są źródłem łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka dla naszego organizmu, dlatego polecane są weganom i wegetarianom, gdyż posiadają go więcej niż ciecierzyca i soczewica. 
  • Duża zawartość błonnika sprawia, że szybko powstaje uczucie sytości. 
  • Orzechy te zawierają aminokwas zwany argininą, która przyczynia się do redukcji uszkodzeń mięśni, a także wpływa na przyrost masy mięśniowej.

Masło z orzechów migdałowych 

Migdały i masło migdałowe są uważane za jedne z najzdrowszych produktów na świecie. Zawiera wiele cennych minerałów i witamin a także jest znakomitym zamiennikiem masła czy margaryny. 

  • Zapobiegają chorobom układu sercowo-naczyniowego ze względu na dużą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych.
  • Zawiera przeciwutleniacze wpływające na poprawę wzroku i stanu skóry, włosów i paznokci.
  • Antyoksydanty zawarte w migdałach i maśle migdałowych zmniejszają ryzyko zachorowań na nowotwory i inne choroby neurodegradacyjne.  

Masło z orzechów nerkowca

Masło z orzechów nerkowca to smaczny i bardzo zdrowy element diety zarówno dla dorosłych, jak i dzieci. Właściwości nerkowców świetnie zaspokajają zapotrzebowanie na energię, białko oraz zdrowe tłuszcze.  

  • Źródło wielu cennych wielonasyconych i jednonasyconych tłuszczów, które mają korzystny wpływ na funkcjonowanie serca, mózgu i narządu wzroku. 
  • Kwas gamma-linolenowy zawarty w maśle z orzechów nerkowca wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu krążenia.
  • Wysoka zawartość antyoksydantów ma działanie przeciwnowotworowe.

Pancakes, Mufiny, Lody Białkowe

Masz ochotę na małe co nieco, ale nie masz pomysłu na dodatek do swojego menu? Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez czegoś słodkiego, różnego rodzaju desery są prawdziwą ucztą dla podniebienia dla wszystkich łasuchów

Galaretki i kisiele bez cukru

 to pyszne desery, które dostępne są w różnorodnych smakach, dzięki czemu każdy klient znajdzie odpowiedni produkt dla siebie. Są idealnym dodatkiem do ciast oraz deserów, dostarczają energii, są doskonałe zarówno dla sportowców, dzieci, jak i osób na diecie.

Świetnie smakują ze świeżymi owocami, można tworzyć różnorodne kompozycje, które dostarczają wielu witamin. Dzięki temu poprawiają odporność, wzmacniają zdrowie, a także dostarczają niezbędnej porcji witalności. Są łatwe w przygotowaniu, ich przyrządzenie nie zajmuje dużo czasu. Wystarczy zalać zawartość torebki wrzątkiem, a także następnie dokładnie wymieszać. Kisiele i galaretki można rozcieńczać, dzięki czemu mogą być wykorzystywane jako przepyszny i orzeźwiający napój, który jest szczególnie polecany w upalne dni. Produkty świetnie sprawdzają się jednak o każdej porze roku, są zdrowym i wartościowym posiłkiem, który jest niskokaloryczny, świetnie komponuje się z różnymi dodatkami. 

Dzięki nim można przemycić do menu najmłodszych owoce, zaspokoić głód, wzbogacić ich jadłospis o cenne składniki odżywcze, których potrzebuje rozwijający się organizm. Galaretki i kisiele doskonale komponują się z owocami świeżymi i mrożonymi. Dodatek wartościowych składników sprawia, że są one prawdziwą bombą witaminową, która z pewnością posmakuje każdemu niejadkowi. Dzięki dostępnym tu produktom można zrezygnować z wszechobecnego cukru, który uzależnienia, często jest przyczyną wielu poważnych schorzeń. Ograniczenie jego spożywania pomoże nam uniknąć cukrzycy, otyłości, próchnicy, a także wielu innych problemów zdrowotnych. 

Lody proteinowe 

to deser, który kojarzy się głównie z bardzo kalorycznymi słodyczami. Często są traktowane jako produkt, którego unikają osoby chcące zadbać o linię. Od niedawna dostępne są w naszym sklepie lody proteinowe o bardzo korzystnych proporcjach makroskładników. Zadowolą zarówno osoby aktywne fizycznie, jak i dbające o linię. Zawierają ponad trzykrotnie mniej kalorii niż zwykłe lody! Mają za to duże ilości pożywnego białka, które nasycą i przyczynią się do budowy masy mięśniowej. Wysoka zawartość białka pomaga w budowie włókien mięśniowych, wspomaga procesy anaboliczne i zapobiega rozpadowi mięśni. Lody są bardzo apetyczne, nie zawierają sztucznych barwników ani konserwantów. Posiadają w składzie koncentrat białka serwatkowego. Są pozbawione cukru, syropu glukozowo- fruktozowego, naturalne i co najważniejsze - nie tuczą! Dzięki dobrze skomponowanym składnikom są pełnowartościowym posiłkiem, więc można nimi zastępować nawet filety z kurczaka. Dzięki dużej podaży białka będą idealne dla wegan i wegetarian, którzy potrzebują dobrego źródła protein. Są pozbawione glutenu, dlatego mogą je spożywać osoby chore na celiakię. Są doskonałą alternatywą dla słodyczy i tradycyjnych lodów.

występują w postaci proszku, do którego wystarczy dodać wodę lub mleko. Można je błyskawicznie zrobić w domu. Wystarczy je tylko wymieszać shakerem lub mikserem. Przygotowanie lodów nie wymaga używania specjalnej maszyny. Po zamrożeniu otrzymuje się smaczny i odżywczy deser, który doda mnóstwa energii. Po 2-3 godzin można je wyjąć z zamrażarki i zajadać się nimi do oporu. Warto ich używać przed albo po treningu, aby się lepiej zregenerować. Zmniejszają uczucie głodu, a dzięki temu, że mają niski indeks glikemiczny nie powodują skoków insulinowych we krwi. Lody są dostępne w różnych smakach: w truskawkowym, czekoladowym oraz waniliowym. Dzięki temu, że mają tak mało kalorii, można je jeść bez poczucia winy.

Lody proteinowe to nie tylko smaczna przekąska, to element zdrowego stylu życia!

Mufiny Czekoladowe, Budyń

 Szukasz idealnej przekąski, którą bez wyrzutów sumienia będziesz mógł podjadać między posiłkami? Od teraz to, co smaczne, nie musi być niezdrowe! Współcześnie rządzą słodycze w wersji fit. A czy jest coś lepszego niż pyszne, a do tego zdrowe słodkości? Oczywiście, że nie! Dlatego mamy przyjemność przedstawić Ci przepyszne muffinki proteinowe z wysoką zawartością białka. Te wyjątkowe babeczki białkowe stanowią idealną przekąskę po wyczerpującym wysiłku fizycznym. To rewelacyjny wybór, jeżeli często uprawiasz sport. Sprytny dodatek do Twojej diety, który pomoże Ci odzyskać energię po ćwiczeniach. Babeczki mają zarówno wyśmienity smak, jak i świetny skład. I w dodatku są niskokaloryczne, a zatem idealne również w sytuacji, gdy masz ochotę zrzucić kilka kilogramów. Zwłaszcza, jeżeli jesteś koneserem standardowych babeczek czy muffinek. To wszystko sprawia, że muffinki białkowe stanowią przekąskę idealną. Babeczki białkowe to doskonała propozycja dla każdego łakomczucha, który chce jeść pysznie i jednocześnie dbać o swoje zdrowie i smukłą sylwetkę. Kolejną zaletą tych fantastycznych babeczek białkowych jest to, że pomogą Ci zaoszczędzić Twój cenny czas. Jeżeli więc nie masz czasu, ochoty lub pomysłu na przygotowywanie dietetycznych muffinek od podstaw, to ten produkt będzie ratunkiem dla Ciebie i Twojej sylwetki. Zamiast kupować niezdrowe, pełne cukru przekąski, po prostu wypróbuj te fantastyczne niskokaloryczne babeczki. To świetny pomysł na uzupełnienie Twojego codziennego jadłospisu i przysmak, który zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy. A przede wszystkim tych, którzy kochają słodycze, ale jednocześnie chcą odżywiać się zdrowo. Oraz dla tych, którzy ćwiczą i chcą uzupełnić swoją dietę w białko. Te babeczki białkowe mają same zalety! Świetny skład, niska zawartość kalorii, szybki czas przygotowania, niebiański smak, a do tego gładka, puszysta, rozpływająca się w ustach konsystencja... Można się rozmarzyć. Spróbuj!

 

 

Białka Jaj i Mąki

Masz ochotę na pyszne naleśniki, kluski, swojski makaron, słodkie ciasto, a może na domowe pieczywo z chrupiącą skórką? Mąka jest niezbędnym produktem w każdej kuchni. Nigdy nie powinno jej zabraknąć, gdyż może się przydać do przygotowania wielu potraw i dań

Mąki

Typowa mąka, czyli ta, którą najbardziej kojarzymy, to mąka z ziaren zbóż. Powstaje w wyniku silnego rozdrobnienia ziaren. Najbardziej popularne mąki, pszenna i żytnia, to tzw. mąki chlebowe. Jednak rodzajów mąk jest o wiele więcej, chociaż mają węższe zastosowanie niż uniwersalna mąka pszenna.
Mąka kukurydziana jest bezglutenową mąką w apetycznym jasnożółtym kolorze. Posiada znacznie mniejsze zdolności kleiste niż mąka pszenna, jednak dzięki temu produkty, do których zostanie wykorzystana są kruche. Przygotowując z niej naleśniki, warto dodać np. skrobię ziemniaczaną, by ciasto było bardziej zwarte. Mąki kukurydzianej tradycyjnie używa się do wyrobu tortilli. Jest to mąka bogata w witaminy A, E oraz witaminy grupy B, a także magnez.
Mąka ryżowa jest popularna w kuchni azjatyckiej, jednak z powodzeniem można wykorzystywać ją w polskich daniach. Ma delikatny smak, dzięki czemu pasuje zarówno do dań wytrawnych, jak i słodkich. Natomiast mąka kokosowa o specyficznym, wyrazistym smaku, znajdzie zastosowanie głównie w słodkich wypiekach. Do wypieku słodkości doskonale sprawdzą się także mąki orzechowe i z migdałów. To idealny pomysł na przygotowanie zdrowych, pełnowartościowych i pełnych białka słodyczy. Bogate w białko i składniki odżywcze są również mąki ze strączków: grochowa, z ciecierzycy czy sojowa, która przedłuży świeżość pieczywa.

Drugim elementem, którego nie powinno zabraknąć w Twojej kuchni to przyprawy. Nie posiadają znaczącej ilości witamin czy białka, jednak są bardzo istotne we wzbogaceniu smaku i zapachu potrawy. Niegdyś przyprawy były niesamowicie cennym surowcem strategicznym, bardzo istotnym w handlu. Obecnie mają mniejsze znaczenie międzynarodowe, jednak w naszych domach nadal są ważne. Nierzadko poza aromatem i smakiem potrawy, poprawiają także nasz metabolizm, pobudzają trawienie, działają przeciwzapalnie czy są stosowane jako naturalne afrodyzjaki.

 

Białka Jaj

Płynne Białko Jaj to 100% białko jaj w formie płynnej, bez zbędnych dodatków! Czyste białka są najlepiej przyswajalnym źródeł protein. Jeśli w swojej diecie chcesz zastosować więcej białek lub chcesz utrzymać niskokaloryczność posiłku, to zastosowanie płynnych białek jest świetnym rozwiązaniem. Płynne białka mogą być używane wszędzie tam, gdzie używa się całych jaj, m.in. do omletów, jajecznicy czy wypieków.

Oleje w Sprayu

Zdrowe tłuszcze są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka.

Większość diet zaleca  ograniczenie spożywania tłuszczu lub nawet całkowitą jego eliminację, jednak działanie takie może okazać się szkodliwe. Tłuszcze są niezbędne do transportu i wchłaniania ważnych witamin A, D, E i K. Ich suplementacja nie przyniesie spodziewanych rezultatów, jeśli z codziennej diety wyeliminujemy tłuszcz. Zdrowe tłuszcze dostarczają energii i stanowią niezbędny element procesów termoregulacyjnych oraz ważny składnik prawidłowo zbilansowanej diety. Tak jak w przypadku wszystkich innych produktów żywnościowych, najzdrowsze są tłuszcze jak najmniej przetworzone, czyli nierafinowane. W przypadku oliwy i olejów roślinnych – najlepiej te z pierwszego tłoczenia. Oliwa z oliwek i olej rzepakowy są bogatym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, zawierają duże ilości przeciwutleniaczy, przez co działają spowalniająco na procesy starzenia się organizmu. Posiadają właściwości przeciwzapalne, są skutecznym środkiem w walce z cukrzycą typu 2. Potwierdzono również ich korzystny wpływ  na stan osób z chorobą Alzheimera. Olej lniany, który kilka lat temu wrócił do łask konsumentów, jest prawdziwym eliksirem zdrowia w walce ze złym cholesterolem i nadciśnieniem tętniczym. Przyspiesza również gojenie ran i wpływa korzystnie na kondycję skóry. W zdrowej diecie warto uwzględnić również produkty zawierające zdrowy olej kokosowy. Poza kwasami nasyconymi, zawiera on również nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6, omega-3 i omega-9 w proporcjach idealnych, by wspierać funkcjonowanie mózgu i dodawać energii. Dodatkowo, olej kokosowy wspomaga walkę z otyłością trzewną, wpływa regulująco na poziom cholesterolu we krwi, a także wzmacnia odporność organizmu i chroni przez infekcjami bakteryjnymi  i wirusowymi. Wbrew obiegowym opiniom, zdrowe tłuszcze, spożywane w odpowiednich ilościach, nie powodują tycia. Tym bardziej warto wybierać je rozsądnie, kierując się wpływem poszczególnych produktów tłuszczowych na funkcjonowanie organizmu.

 

Wspieramy Twój styl życia