Filtruj według

Płeć
Forma
Waga
Cena
Producenci
więcej... mniej
Filtruj

Nasiona / Orzechy

Tłuszcze odgrywają niezwykle ważną rolę w diecie człowieka - choć są najbardziej energetycznym jej składnikiem (dostarczają 9 kcal w 1 g produktu) to są niezbędne do życia i zachowania zdrowia. Ich udział w codziennym zapotrzebowaniu energetycznym powinien wynosić 30%, przy jednoczesnym udziale 60% węglowodanów i 10% białek. Głównym źródłem tej grupy substancji odżywczej powinny być roślin, a w drugiej kolejności tłuszcze pochodzenia zwierzęcego.

Biorą udział w szeregu przemian metabolicznych, wpływają na prawidłową syntezę hormonów płciowych. Dostarczają także witamin A,D,E i K oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Ze względu na wysoką wartość odżywczą, tłuszcze obecne w takich produktach jak nasiona i orzechy są szczególnie polecane jako element codziennej diety. 

Nasiona - dlaczego warto włączyć je do codziennej diety?

Nasiona takie jak dynia, słonecznik, sezam to bardzo dobre źródło lekkostrawnego białka roślinnego, ale przede wszystkim wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie omega-3 i omega-6. Zróżnicowane pod względem smakowym z powodzenie mogą być stosowane w potrawach wytrawnych, jak i deserach. 

Nasiona bardzo dobrze współgrają z różnorodnymi sałatkami i owocami, można dodawać je do potraw na bazie makaronu lub kasz, w których będą przyjemnie chrupać. Stanowią również smaczny dodatek do jogurtów, ale mogą być przegryzane jako samodzielna przekąska. 

Nasiona mogą wzbogacić śniadanie np. w owsiance, być elementem smacznego lunchu, czy dodatkiem do obiadowej sałatki. 

Orzechy - jak włączyć je do diety?

Nie bez powodu orzechy uważane są za jedne z najzdrowszych źródeł tłuszczów. Włoskie, pekan, brazylijskie, migdały, laskowe, nerkowca - wybór jest ogromny, a wrażenia smakowe zróżnicowane, co sprawia, że każdy znajdzie coś dla siebie. Orzechy, podobnie jak nasiona, obfitują w białko oraz zdrowe tłuszcze, przede wszystkim wielonienasycone kwasy tłuszczowe. 

Orzechy ze względu na wyrazisty smak świetnie nadają się do domowego masła orzechowego, które można dodawać do kanapek, naleśników sosów i dressingów, a nawet fit kremów na słodko. Poszatkowane sprawdzą się w lunchboxie w towarzystwie ulubionych pieczonych warzyw i kaszy, a samodzielnie lub z owocami sprawdzą się jako szybka przekąska, gdy nie mamy czasu na przygotowanie zdrowego posiłku.