Filtruj według

Płeć
Forma
Waga
Pojemność
Cena
Producenci
więcej... mniej
Filtruj

Oleje / Zdrowe Tłuszcze

Zdrowe tłuszcze są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Większość diet zaleca  ograniczenie spożywania tłuszczu lub nawet całkowitą jego eliminację, jednak działanie takie może okazać się szkodliwe. Tłuszcze są niezbędne do transportu i wchłaniania ważnych witamin A, D, E i K. Ich suplementacja nie przyniesie spodziewanych rezultatów, jeśli z codziennej diety wyeliminujemy tłuszcz. Zdrowe tłuszcze dostarczają energii i stanowią niezbędny element procesów termoregulacyjnych oraz ważny składnik prawidłowo zbilansowanej diety. Tak jak w przypadku wszystkich innych produktów żywnościowych, najzdrowsze są tłuszcze jak najmniej przetworzone, czyli nierafinowane. W przypadku oliwy i olejów roślinnych – najlepiej te z pierwszego tłoczenia. Oliwa z oliwek i olej rzepakowy są bogatym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, zawierają duże ilości przeciwutleniaczy, przez co działają spowalniająco na procesy starzenia się organizmu. Posiadają właściwości przeciwzapalne, są skutecznym środkiem w walce z cukrzycą typu 2. Potwierdzono również ich korzystny wpływ  na stan osób z chorobą Alzheimera. Olej lniany, który kilka lat temu wrócił do łask konsumentów, jest prawdziwym eliksirem zdrowia w walce ze złym cholesterolem i nadciśnieniem tętniczym. Przyspiesza również gojenie ran i wpływa korzystnie na kondycję skóry. W zdrowej diecie warto uwzględnić również produkty zawierające zdrowy olej kokosowy. Poza kwasami nasyconymi, zawiera on również nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6, omega-3 i omega-9 w proporcjach idealnych, by wspierać funkcjonowanie mózgu i dodawać energii. Dodatkowo, olej kokosowy wspomaga walkę z otyłością trzewną, wpływa regulująco na poziom cholesterolu we krwi, a także wzmacnia odporność organizmu i chroni przez infekcjami bakteryjnymi  i wirusowymi. Wbrew obiegowym opiniom, zdrowe tłuszcze, spożywane w odpowiednich ilościach, nie powodują tycia. Tym bardziej warto wybierać je rozsądnie, kierując się wpływem poszczególnych produktów tłuszczowych na funkcjonowanie organizmu.