Filtruj według

Płeć
Forma
Waga
Cena
Producenci
więcej... mniej
Wybierz smak:
Filtruj

Masła Orzechowe z Dodatkiem Białkiem

Masła orzechowe stanowić mogą ciekawe uzupełnienie zbilansowanej diety. Szczególnie chętnie sięgają po nie osoby będące na diecie ketogenicznej lub niskowęglowodanowej, jednak nawet w przypadku bardziej klasycznego stylu odżywiania, masło orzechowe może stanowić uzupełniające źródło zdrowych tłuszczów, białka oraz witamin i soli mineralnych.  Kupując masło orzechowe kierować powinniśmy się jego składem – im mniej składników i im większa zawartość samych orzechów, tym lepiej. Najlepsze masła orzechowe nie zawierają dodatków w postaci soli, cukru, syropu glukozowo-fruktozowego czy oleju palmowego. Masło orzechowe to nie tylko zmielone orzeszki arachidowe. Inne odmiany masła orzechowego są równie pyszne! Masło z nerkowców zawiera duże ilości żelaza, będącego składnikiem hemoglobiny. Dzięki zawartości miedzi, cynku i magnezu masło z nerkowców ma korzystny wpływ na kondycję skory, włosów i paznokci. Dodatkowo, jest stosunkowo niskokaloryczne, więc mogą sięgać po nie nawet osoby starające się stracić kilka kilogramów. Masło migdałowe stanowi bogate źródło wapnia oraz białka, jest więc idealnym uzupełnieniem diety wegańskiej i wegetariańskiej. Zawarta w migdałach arginina poprawia wydolność mięśni, przez co produkty z masłem migdałowym polecane są również aktywnym sportowcom. Pysznym uzupełnieniem zdrowej, zbilansowanej diety może być również masło z orzechów pistacjowych. Stanowi ono bogate źródło witaminy A, C, E oraz witamin z grupy B. Ale to nie wszystko, gdyż pistacje dostarczą również sporych ilości kwasu foliowego, fosforu, cynku, magnezu czy żelaza. Masło pistacjowe wpływa korzystnie na regulację pracy układu nerwowego, a dzięki dużej zawartości błonnika wspomaga działanie układu pokarmowego. Również masło z orzechów laskowych posiada cenne właściwości prozdrowotne. Zawiera duże ilości manganu oraz witamin E i B3, a składniki te mają korzystny wpływ na regulację procesów reprodukcyjnych. Dodatkowo, masło z orzechów laskowych bywa uważane za afrodyzjak – a dzięki wyjątkowemu aromatowi i smakowi stanowi prawdziwą rozkosz dla podniebienia.