Menu

Co nowego?

Suplementacja EAA w pigułce.

31 Październik, 2019

Kreatyna – leksykon wiedzy.

26 Październik, 2019

Obserwuj nas na:

2. OLIMP Pure Whey Isolate 95

Białko serwatkowe jest najważniejszym suplementem w diecie każdego sportowca. Białko serwatkowe składa się z aminokwasów co nie tylko w pełni zaspakaja zapotrzebowanie organizmu ale także maksymalnie regeneruje mięśnie. Białko serwatkowe jest także idealne przy redukcji ze względu na to iż nie jest to związek energetyczny wiec nasz organizm nadmiaru nie odkłada w formie tkanki tłuszczowej, a wręcz przeciwnie, zużywa dużo kalorii by takie białko przetrawić co za tym idzie wszelkie diety wysoko białkowe są oparte na właśnie tej tezie.
Nie wszystkie białka serwatkowe są jednak takiej samej jakości. Wielu producentów suplementów diety manipuluje składnikami tak by dane białko miało więcej białka w białko lecz jego wartość biologiczna jest na gorszym poziomie niż konkurencji która tego nie robi. W związku z faktem iż jest wiele firm najczęściej tych najtańszych, która bazuje na niewiedzy klienta i komponuje tak aminogram by na pierwszy rzut oka był dobry składowo, lecz jednak tak nie jest.
Poniżej poddaliśmy ocenie oraz analizie składu różnego rodzaju białka i poniżej wypisaliśmy najlepsze. Pamiętajcie, iż niekiedy nie opłaca się kupować białek które są „doprawione” glicyna czy innymi aminokwasami które zawyżają ilość białka.

OLIMP Pure Whey Isolate 95 jest najwyższej jakości, wolnym od laktozy, czystym izolatem białek serwatkowych (WPI), wzbogaconym kompleksem witamin i składników mineralnych, zapewniających prawidłowy przebieg procesów metabolicznych przy zwiększonym wysiłku fizycznym i zwiększonym spożyciu białek. Izolaty białek serwatkowych charakteryzują się najwyższą wartością odżywczą i aktywnością anaboliczną spośród wszystkich białek pokarmowych. Pozyskiwane białka w procesie mikrofiltracji CFM , nie denaturowane, zachowują pełną strukturę i aktywność funkcjonalnych białek serwatkowych – beta laktoglobuliny, alfa laktoalbuminy, immunoglobuliny, albuminy osocza, laktoferyny, laktotransferyny, ceruloplazminy, fosfoglikoproteiny, proteazy i peptonów. Wysoka wartość odżywcza i aktywność anaboliczna sprawiają, że izolowane białka serwatkowe uznano za najwartościowsze źródło białka pokarmowego dla sportowców wyczynowych i osób aktywnych ruchowo. Wysoką wartość odżywczą zawdzięczają najwyższej, możliwej przyswajalności, warunkowanej idealną rozpuszczalnością i korzystnym ciśnieniem osmotycznym nie denaturowanych białek oraz optymalnym proporcjom aminokwasów egzo- i endogennych z wyjątkowo wysokim udziałem aminokwasów rozgałęzionych (BCAA) i glutaminy. Na wysoką aktywność anaboliczną, oprócz wysokiej wartości odżywczej, wpływają cechy metaboliczne całych białek serwatkowych oraz powstających w efekcie ich przemian peptydów i mikropeptydów. Substancje te działają podobnie do peptydowych, anabolicznych czynników wzrostowych. Ułatwiają transport aminokwasów do komórek mięśniowych i stymulują anabolizm. Tworzą barierę antyoksydacyjną. Stabilizują lizosomy i hamują aktywność katabolicznych enzymów lizosomalnych.

Firma sprawdzona, jedyna w Polsce która posiada swoje laboratoria.

Dostępne smaki: czekoladowy, czekoladowo-miętowy, truskawkowy, waniliowy, bananowy

97,5% izolat białek serwatkowych, aromaty, kwas jabłkowy – regulator kwasowości, guma ksantanowa, karboksymetyloceluloza – zagęstniki, acesulfam K, sukraloza – substancje słodzące, witaminy (kwas L-askorbinowy – wit. C, octan dl-α-tokoferylu – wit. E, nikotynamid – niacyna, D-biotyna, octan retinylu – wit. A, D-pantotenian wapnia – kwas pantotenowy, chlorowodorek pirydoksyny – wit. B6, cholekalcyferol – wit. D, kwas pteroilomonoglutaminowy – folian, monoazotan tiaminy – wit. B1, ryboflawina – wit. B2, cyjanokobalamina – wit. B12), barwniki: koszenila (dla smaku truskawkowego, truskawkowo-kiwi, wiśniowego, wiśniowo-bananowego), E150c (dla smaku toffi, czekoladowego, ice coffee, kawowego, capucino, orzecha laskowego).

Wartość odżywcza na 100g
1 porcja (30g)
Wartość energetyczna

1466 kJ/ 350,7 kcal
1496 kJ/ 357,9 kcal’
440,1 kJ/ 105,3 kcal
447,7 kJ/ 107,1 kcal’
Białko
86 g25,8 g
Węglowodany
1 g0,3 g
w tym cukry
1 g0,3 g
Tłuszcz
0,3 g (1,1 g’)0,1 g (0,3 g’)
w tym nasycone kwasy tłuszczowe
0,1 g (0,3 g’)0,1 g (0,3 g’)
Błonnik pokarmowy
0 g0 g
Sód
<0,3 g<0,1 g
Aminogram wzorcowy #
Aminokwasy na 100 g
1 porcja (30g)
łącznie:
87000 mg26100 mg
w tym:
L-kwas glutaminowy
14985 mg4496 mg
*/**L-leucyna
9278 mg2783 mg
L-kwas asparaginowy
9018 mg2705 mg
*L-lizyna
9885 mg2966 mg
L-prolina
4682 mg1405 mg
*/**L-walina
4769 mg1431 mg
*/**L-izoleucyna
5288 mg1587 mg
*L-treonina
5463 mg1639 mg
L-alanina
4422 mg1327 mg
L-seryna
3729 mg1119 mg
*/***L-fenyloalanina2601 mg780 mg
***L-tyrozyna
2515 mg754 mg
L-arginina
1994 mg598 mg
L-glicyna
1474 mg442 mg
*L-metionina
1908 mg572 mg
L-histydyna
1474 mg442 mg
L-cysteina
2168 mg650 mg
*/***L-tryptofan
1041 mg312 mg

‘ Wartości dla smaku czekoladowego.
# Wartości aminogramu mogą podlegać biologicznym wahaniom typowym dla produktów naturalnych.
* aminokwasy egzogenne
** aminokwasy rozgałęzione
*** aminokwasy aromatyczne

Sposób użycia: 1–3 porcji dziennie (rano po przebudzeniu, między posiłkami, po treningu oraz przed snem). 1 porcję (30 g – 90 jednostek = 3 miarki lub 5,5 płaskich łyżek stołowych) rozpuścić w º100 ml wody.

° Ilość sugerowana przez Olimp. W zależności od preferencji, rozpuścić w ilości 100-200 ml wody.

Top